Rozetki smaży się w głębokim tłuszczu, za pomocą specjalnych foremek, których końcówkę zanurza się w cieście, a następnie wkłada na tłuszcz. Rozetki są bardzo delikatne i chrupiące, szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis na przepyszne rozetki oprószone cukrem pudrem pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "The great Scandinavian baking book".
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej do smażenia
cukier puder
Jajka,
cukier, mleko i mąki zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Ciasto
powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe. Otrzymane ciasto
odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać w garnku, przyrząd do
rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał.
Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało
góry foremki. Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 30
sekund, do zarumienienia. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
wyglądają uroczo! powiedz tylko gdzie te specjalne foremki można nabyć drogą kupna:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, stare gdzieś się zapodziały, bo dawno były nieużywane. A te kupiła na allegro. Pozdrawiam mocno!
OdpowiedzUsuńPiękne rozetki upiekłas!:)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńWiesz, mam takie rozetkowe foremki jeszcze po mojej Prababci:) Ostatnio smażyłam rozetki i wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńTeraz częstuję się Twoimi;)
Aniu, takie foremki to prawdziwe skarby. Ja muszę poszukać tych po babci :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńCudo! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje - to nadaje nowe znaczenie faworkom :) Tłusty czwartek... Chyba podejmę wyzwanie zrobienia własnych pączków.
OdpowiedzUsuńKatie, takie rozetki to prawdziwa słodka rozpusta, bardzo polecam są przepyszne. A pączki to koniecznie. Uściski!
Usuńale cudne kształty!:)
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze takich:D
Pees, miło mi bardzo, że się podobają. Pozdrawiam
UsuńAle pysznie wyglądają! Podkradam jedną gwiazdkę na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńKruszyna, bardzo proszę, częstuj się. Pozdrawiam
UsuńA co trzeba zrobic zeby ciasto przylegalo do formy.
OdpowiedzUsuńMarta, wystarczy foremkę zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki i natychmiast przenieść do tłuszczu :) Pozdrawiam
UsuńMoże to być wina foremek. Foremki kupiłam na allegro.
OdpowiedzUsuńTo była taka strona
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/foremki-rozetki-forma-do-pieczenia-rozetek-ciastka-i3918113485.html
Marta, foremki wydają się ok, dość podobne do moich. Może są jeszcze niewypieczone i dlatego, spróbuj może rozgrzać je dobrze w tłuszczu, potem zanurzyć w cieście do 3/4 wysokości rantu i szybko do tłuszczu. Trzymam kciuki, daj znać jak pójdzie :)
UsuńDziękuje
OdpowiedzUsuńW końcu rozetki się udały. Błąd polegał na tym że ciasto było za słabo schłodzone.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńMarta, super :) Bardzo mnie cieszy, że udało Ci się je upiec i że smakowały! Pozdrawiam
Usuń