codzienność

niedziela, 12 lutego 2012

rozetki


Rozetki smaży się w głębokim tłuszczu, za pomocą specjalnych foremek, których końcówkę zanurza się w cieście, a następnie wkłada na tłuszcz. Rozetki są bardzo delikatne i chrupiące, szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis na przepyszne rozetki oprószone cukrem pudrem pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "The great Scandinavian baking book".


2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej do smażenia
cukier puder 



Jajka, cukier, mleko i mąki zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Ciasto powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe. Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać w garnku, przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki. Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 30 sekund, do zarumienienia. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.

21 komentarzy:

  1. wyglądają uroczo! powiedz tylko gdzie te specjalne foremki można nabyć drogą kupna:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, stare gdzieś się zapodziały, bo dawno były nieużywane. A te kupiła na allegro. Pozdrawiam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne rozetki upiekłas!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Wiesz, mam takie rozetkowe foremki jeszcze po mojej Prababci:) Ostatnio smażyłam rozetki i wyszły przepyszne.
    Teraz częstuję się Twoimi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, takie foremki to prawdziwe skarby. Ja muszę poszukać tych po babci :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Cudo! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje - to nadaje nowe znaczenie faworkom :) Tłusty czwartek... Chyba podejmę wyzwanie zrobienia własnych pączków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, takie rozetki to prawdziwa słodka rozpusta, bardzo polecam są przepyszne. A pączki to koniecznie. Uściski!

      Usuń
  6. ale cudne kształty!:)
    nie widziałam jeszcze takich:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, miło mi bardzo, że się podobają. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ale pysznie wyglądają! Podkradam jedną gwiazdkę na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszyna, bardzo proszę, częstuj się. Pozdrawiam

      Usuń
  8. A co trzeba zrobic zeby ciasto przylegalo do formy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, wystarczy foremkę zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki i natychmiast przenieść do tłuszczu :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Może to być wina foremek. Foremki kupiłam na allegro.

    OdpowiedzUsuń
  10. To była taka strona

    http://allegro.pl/foremki-rozetki-forma-do-pieczenia-rozetek-ciastka-i3918113485.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, foremki wydają się ok, dość podobne do moich. Może są jeszcze niewypieczone i dlatego, spróbuj może rozgrzać je dobrze w tłuszczu, potem zanurzyć w cieście do 3/4 wysokości rantu i szybko do tłuszczu. Trzymam kciuki, daj znać jak pójdzie :)

      Usuń
  11. W końcu rozetki się udały. Błąd polegał na tym że ciasto było za słabo schłodzone.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, super :) Bardzo mnie cieszy, że udało Ci się je upiec i że smakowały! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect