Ciasto bardzo szybkie do upieczenia, zdrowe i bardzo wilgotne, idealne do popołudniowej herbatki, długo zachowuje świeżość. Przepis na razowe ciasto z dżemem porzeczkowym pochodzi stąd.
175 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
125 ml mleka
1 jajo
100 g cukru trzcinowego
75 g masła
Mąkę
wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą. W osobnej misce utrzeć jajko z
cukrem, dodać mleko i rozpuszczone masło, a na końcu dżem, dokładnie
zmiksować. Dodać suche składniki i starannie połączyć z masą. Przelać
ciasto do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wystudzić i wyciągnąć z formy.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGrażyna, dziękuję Ci bardzo, pozdrawiam
UsuńMusi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńI porzeczki w środku.
Wspaniały pomysł!
Amber, porzeczki świetnie pasują do tego ciasta, uwielbiam je :)
UsuńDoskonały sposób na wykorzystanie ostatniego słoiczka dżemu porzeczkowego, który zalega mi w szafce :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jeśli zalega to już czas :)
Usuńale ma ładną strukturę. wyszły dwie sztuki... mogę jedną? :D
OdpowiedzUsuńKaś, pewnie, że tak. Miałam nadzieję, że ktoś się upomni :)
UsuńWygląda na zdrowe i nieciężkie. Ciekawy pomysł z tym dżemem, jeszcze takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAniu, jest zdrowe, lekkie i bardzo smaczne :)
UsuńO mniam, wspaniałe ciacho! Muszę coś upichcić jutro,bo nie wytrzymam:)
OdpowiedzUsuńMajana, jestem ciekawa co to będzie? Pozdrawiam
Usuńpiękny ciemny kolorek i na pewno pyszne!:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, prawda bardzo smaczne :)
Usuńaj jakie fajne ciacho
OdpowiedzUsuńAlicjo, dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam
Usuńpodoba mi się te ciasto :)
OdpowiedzUsuńKachna, zasmakowałoby Ci. Pozdrawiam
Usuń