Wątróbka z jabłkiem i cebulą, to smaczne i proste w przygotowaniu danie. Wątróbka bardzo dobrze smakuje w towarzystwie winnych jabłek i podsmażonej cebuli, ma dzięki temu bardzo wyrazisty smak.
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka
2 cebule
3 łyżki mąki pszennej
2 jabłka
2 cebule
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i kolejno obsmażać z obu stron kawałki wątróbki, aż będą zrumienione. Odkładać do naczynia żaroodpornego, doprawić do smaku solą i pieprzem, naczynie przykryć pokrywką. Cebulę obrać i pokroić w talarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni po smażeniu wątróbki, na złoty kolor, cebule wyłożyć na wątróbkę. Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wątróbkę podawać z ziemniakami w towarzystwie cebuli i cząstek jabłka.
dawno nie robiłam wątróbki, odkąd parę lat temu wyszła mi za mocno krwista... :))) jedna z większych kulinarnych wpadek:P
OdpowiedzUsuńGosiu, czasem się tak zdarzy i ma się nieciekawe skojarzenia :) Pozdrawiam
UsuńNarobiłaś mi chęci na wątróbkę. Pysznie wygląda u CIebie :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo mi miło, pozdrawiam Cię serdecznie!
UsuńDo wątróbki przekonałam się jakiś czas temu, to taki smak, że można do niego dojrzeć, chociaż chyba zazwyczaj jest tak, że albo wątróbkę się wielbi od dziecka, albo nienawidzi do końca życia :D
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, zgadzam się z Twoją teorią, jednak więcej jest tych nielubiących, a szkoda. Pozdrawiam
Usuń