Gotowana ryba w sosie na bazie podsmażonych pieczarek i śmietany, to propozycja na obiad lub kolację. By przygotować rybę w sosie pieczarkowym, można wykorzystać dowolny filet rybny, świetnie sprawdzi się też karp, należny go tylko przedtem oprawić i podzielić na dzwonki.
800 g filetu z białej ryby
300 g pieczarek
3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok z cytryny
sól
pieprz
sól
pieprz
natka pietruszki
Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na godzinę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Na podsmażone pieczarki położyć kawałki ryby, wszystko to zalać śmietaną wymieszana z mąką, dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Kamila,ryba w takim sosie.
OdpowiedzUsuńPyszności!
Amber, przyznam Ci się, że ten sos mi najbardziej smakuje :)
UsuńBardzo lubię ryby w takich pysznych jasnych sosach. Pysznie!
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję, takie sosy mają w sobie coś :)
Usuńto musi być smak!
OdpowiedzUsuńPees, kilka składników i faktycznie jest smak. Kolorowych snów!
UsuńBardzo chętnie zjadłabym rybkę w takim sosie. Fajna!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
pyszniutka :)
OdpowiedzUsuńAga, bardzo mi miło. Pozdrawiam
Usuńpieczarki są dobre w każdym wydaniu! z rybką, z mięsem - nawet same z pyrami:)
OdpowiedzUsuńGosiu, z pyrami same, pycha :)
UsuńPrzyznam, że z sosem pieczarkowym ryby nie jadłam :) Z sosem z suszonych grzybów na wigilię owszem, ale tylko karpia :) Ze też wcześniej na to nie wpadłam:)
OdpowiedzUsuńIzka, w takim razie spróbuj, bo to bardzo szybko i smacznie :) Pozdrawiam
UsuńO przyznam, że ryby w ogóle z grzybami nigdy nie łączyłam, także z pieczarkami, więc do spróbowania!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dość zaskakujące połączenie ale gwarantuję, że bardzo smaczne :)
UsuńJakie piękne zdjęcia :) Czy ktoś tu ma nowy aparat ?? :) Bardzo smaczna ryba ;) !!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dziękuję Ci, jesteś bardzo miła. Aparat ten sam, tylko mysza, odkryła jego instrukcję obsługi, hihihi
Usuńrybe w polaczeniu z pieczarkami znam jak na razie w postaci wigilijnego karpia ktorego z reszta nie jem... ale taki jasny sos i biała rybka, np dorszyk... noo mówi do mnie to danie. Wielkimi literami mówi ;)
OdpowiedzUsuńVanilla, to jest właściwie przeróbka tego przepisu na karpia, inne ryby sprawdzają się doskonale :)
UsuńKamilo, Twój przepis przypomniał mi, że dawno nie jadłam ryby. Koniecznie muszę to nadrobić, bo powinno się jeść ryby dla zdrowia. Zatęskniło mi się za rybką na talerzu.
OdpowiedzUsuńHaniu, oj do duży grzech dla zdrowia, polecam w takim razie rybkę. U mnie też ciągle jej bardzo mało, choć postanowienie noworoczne miało być inne :)
UsuńPrzepadam za rybą z pieczarkami, a taki sosik jest super!
OdpowiedzUsuńBasiu, zgadzam się całkowicie :) Pozdrawiam
Usuń