O tym, że szparagi doskonale nadają się do mrożenia, pisałam już tutaj. Dziś postanowiłam wykorzystać je, by przygotować przepyszną, lekką sałatkę ze szparagami z dodatkiem przepiórczych jajek, pomidorków koktajlowych oraz szynki parmeńskiej. Sałatka zyskała odrobinę pikantnego smaku dzięki dodatkowi marynowanych papryczek chili.
250 g szparagów
10 przepiórczych jajek
100 g szynki parmeńskiej
150 g pomidorków koktajlowych
100 g szynki parmeńskiej
150 g pomidorków koktajlowych
10 marynowanych papryczek chili
sól
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
Wodę zagotować, osolić i do gorącej dodać zamrożone szparagi, gotować do miękkości około 10 minut, odcedzić. Szynkę pokroić w paski i zwinąć w ruloniki, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Papryczkę pokroić na mniejsze części. W misce wymieszać szparagi, szynkę, pomidorki, papryczkę, doprawić do smaku sola i pieprzem. Na wierzchu sałatki ułożyć jajka, dodać majonez.
Wygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam takie połaczenie.
OdpowiedzUsuńEve, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuńno ja wlasnie chcialam sie spytac...skad te szparagi o tej porze:)
OdpowiedzUsuńciekawa salatka:D
Smacznydom, ukryłam te skarby w zamrażalniku, pozdrawiam!
UsuńSzparagi...
OdpowiedzUsuńJakże za nimi tęsknię.
Widziałam w markecie zielone,ale takie omdlałe.
Smacznego!
Amber, ale tęskno nam za letnimi smakami :) Pozdrawiam
Usuńpysznie! bardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńDorota, oj takie najlepsze, jeszcze trochę :)
UsuńOch, szparagi, mniam! :)
OdpowiedzUsuńMajana, oj mniam :)
Usuńa ja mam ostatnią wielką chętkę na szparagi!:) sałatka idealna dla mnie:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, jeszcze mam, więc mogę podesłać :)
UsuńBardzo żałuję, że ja nie zamroziłam, bo chętnie zrobiłabym teraz taką sałatkę :) W przyszłym sezonie się poprawię!!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, oj popraw się, popraw koniecznie :)
UsuńCześć Myszko:) Pyszna ta sałatka:)
OdpowiedzUsuńEwelajna, miło Cię gościć sałatką :) Uściski!
UsuńOch, Kamila, zapachniało wiosną dzięki Twojej cudownej sałatce!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Aniu, już mi tak tęskno za wiosną :)
UsuńJaka szkoda,że nie mam już szparagów i muszę oblizać się smakiem ....
OdpowiedzUsuńBeatko, jeszcze trochę i będą już świeże. Pozdrawiam
Usuń