2 jabłka
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki daktyli
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki startego cheddara
1/2 szklanki daktyli
Jabłka
obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Do miski
wlać olej i jajko, wsypać cukier i wymieszać. Wlać mleko i wymieszać
wszystko dokładnie. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia
i sól, wsypać do płynnych składników i starannie wymieszać. Dorzucić
pokrojone jabłka i ser, dodać pokrojone daktyle i wymieszać. Ciasto wlać
do keksówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175º C i piec około
70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.
Zostawić ciasto do przestygnięcia w foremce.
intrygujący ten dodatek sera do słodkiego ciasta, ale kiedyś w restauracji przy fabryce sera Lazur jadłam sernik na bazie lazura, więc w sumie nie powinnam się dziwić, że z wytrawnych serów da się zrobić słodycze!!!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ser daje fajny lekko słony smak, do tego słodkie daktyle i wilgotne jabłka, całość pycha. Pozdrawiam
UsuńCiekawa jestem smaku tego ciasta. Podobaja mi sie tez skladniki- hm... do wyprobowania ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAlizea, ja spróbowałam z ciekawości, ale jestem zadowolona. Pozdrawiam
UsuńKamilo! Ależ intrygujące ciasto! Oj, bardzo takie lubię, bardzo!
OdpowiedzUsuńDobrego dnia:)
Aniu, intrygująco - Ty wiesz coś o tym, oj wiesz! Pozdrawiam
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńZestaw smaków bardzo mi odpowiada.
Amber, inne, ciekawe, nam smakowało. Miłego wieczoru!
UsuńBardzo ciekawy przepis, aż mnie zaintrygowało to ciasto i te wszystkie smaki jakie łączy, oj muszę sama takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńAdriano, smakowo razem tworzą niezłe zestawienie. Pozdrawiam
Usuńbardzo ciekawy przepis na wspaniale ciacho Kochana ;*
OdpowiedzUsuńSara, od Ciebie zawsze można liczyć na dobre słowo! Uściski!
UsuńJestem ciekawa smaku z dodatkiem sera. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, ciekawy ma smak w słodkim wypieku, mnie odpowiada :) Pozdrawiam
UsuńCheddar, jabłka i bakalie? znowu zostałam zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzchu, myślałam, że Was nie można już niczym zaskoczyć :) Pozdrawiam
UsuńRewelacyjne smaki, na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSamantha, faktycznie świetnie smakuje :) Pozdrawiam
UsuńIntrygujące, ciekawe i bardzo smakowite ciacho Kamilko!:)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo smaczne, mimo tego zestawienia :) Pozdrawiam
Usuńciekawe połączenie :) wygląda kusząco...
OdpowiedzUsuńKachna, mam nadzieję, że się skusisz :) Pozdrawiam
UsuńWłaśnie na coś takiego mam teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńRusskaya, miło mi, że właśnie na nie :) Pozdrawiam
Usuń