codzienność

piątek, 24 lutego 2012

pikantna zupa z soczewicy

   
Subtelna mieszanka przypraw stanowi o niezwykłości tej rozgrzewającej zupy. Przepis na pikantną zupę z soczewicy pochodzi z książki "Encyklopedia zup". Przepis na zupę dodaję do akcji Warzywa Strączkowe.

2 cebule
2 ząbki czosnku
4 pomidory
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
6 nasion kardamonu
laska cynamonu
225 g czerwonej soczewicy
900 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka  soku z limonki
chili
sól
pieprz

Do rondla włożyć posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone pomidory, kurkumę, kumin, nasiona kardamonu, cynamon i przepłukaną soczewicę, zalać wodą i gotować około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Wyjąc nasiona kardamonu i cynamon, następnie zmiksować zupę. Przetrzeć przez sito, wlać do rondla, wlać mleczko kokosowe wraz z sokiem z limonki. Dobrze zamieszać i doprawić do smaku, dodać szczyptę chili. Podgrzać zupę, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać gorącą, przybraną mleczkiem kokosowym i posypaną kuminem.



12 komentarzy:

  1. cudny kolor! jej aromat czuć przez monitor!:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, oj pachnie, aż chce się jeść. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ale wygląda cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa to jest coś :) Nie dość ,że kolorem wprawia w dobry nastrój to jeszcze jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baeatko, kolor poprawia nastrój przy takiej pogodzie :) Udanego weekendowania.

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie zupy. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, ostatnio mnie wzięło coś na strączkowe warzywa, więc idealnie trafiłaś :) Chyba już marzę o wiosennych nowalijkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, strączki są smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Znam i bardzo, bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, prawda, że pyszna. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect