Subtelna mieszanka przypraw stanowi o niezwykłości tej rozgrzewającej zupy. Przepis na pikantną zupę z soczewicy pochodzi z książki "Encyklopedia zup". Przepis na zupę dodaję do akcji Warzywa Strączkowe.
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 pomidory
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
6 nasion kardamonu
laska cynamonu
225 g czerwonej soczewicy
900 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
chili
sól
sól
pieprz
Do rondla włożyć posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone pomidory, kurkumę, kumin, nasiona kardamonu, cynamon i przepłukaną soczewicę, zalać wodą i gotować około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Wyjąc nasiona kardamonu i cynamon, następnie zmiksować zupę. Przetrzeć przez sito, wlać do rondla, wlać mleczko kokosowe wraz z sokiem z limonki. Dobrze zamieszać i doprawić do smaku, dodać szczyptę chili. Podgrzać zupę, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać gorącą, przybraną mleczkiem kokosowym i posypaną kuminem.
cudny kolor! jej aromat czuć przez monitor!:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu, oj pachnie, aż chce się jeść. Pozdrawiam
Usuńale wygląda cudnie!:)
OdpowiedzUsuńPees, miło mi. Udanego weekendu!
UsuńTaka zupa to jest coś :) Nie dość ,że kolorem wprawia w dobry nastrój to jeszcze jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBaeatko, kolor poprawia nastrój przy takiej pogodzie :) Udanego weekendowania.
UsuńBardzo lubię takie zupy. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIvon, dziękuję i pozdrawiam Cię!
UsuńSuper, ostatnio mnie wzięło coś na strączkowe warzywa, więc idealnie trafiłaś :) Chyba już marzę o wiosennych nowalijkach :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, strączki są smaczne :) Pozdrawiam
UsuńZnam i bardzo, bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, prawda, że pyszna. Pozdrawiam
Usuń