Przepyszny drożdżowy chleb z płatkami owsianymi na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej z książki Barbary Jakimowicz - Klein "Upiecz swój chleb", znaleziony tutaj.
50 g drożdży
500 ml mleka
1 szklanka płatków owsianych
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka płatków owsianych
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyć, dodać mleko oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180º C . Po upieczeniu wyjąć w formy i zostawić do ostudzenia.
Pięknie Ci wyszedł! I w sam raz na moja dietke ;)
OdpowiedzUsuńAngie, doskonale się nadaje to dbania o linię. Pozdrawiam
UsuńPieknie wygląda! Śliczny chlebek, mniam:)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo mi miło. Pozdrawiam
Usuńwspanialy przepis! :)
OdpowiedzUsuńmusze go kiedys wyprobowac kochana Kamilko ;*
Sara, koniecznie bardzo smaczny :) Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię i często piekę chleb z dodatkiem płatków owsianych.
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że zmieniają jego konsystencję. Na lepsze oczywiście.
Nie sądzisz?
Konwalia, bardzo mi odpowiada dodatek płatków, chleb jest dzięki nim bardzo smaczny :) Pozdrawiam
Usuńz chęcią bym sobie teraz zjadła na kolację taki domowy chlebek - wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, chlebek na kolację doskonały, można pozbyć się też wyrzutów przy zjedzeniu o jednej kromki za dużo :)
UsuńBardzo się cieszę, że Ci smakował...
OdpowiedzUsuńLauro, jest przepyszny :) Pozdrawiam
Usuń