codzienność

piątek, 10 lutego 2012

chleb z płatkami owsianymi


Przepyszny drożdżowy chleb z płatkami owsianymi na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej z książki Barbary Jakimowicz - Klein "Upiecz swój chleb", znaleziony tutaj
 
50 g drożdży
500 ml mleka
1 szklanka płatków owsianych
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Drożdże rozkruszyć, dodać mleko oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180º C . Po upieczeniu wyjąć w formy i zostawić do ostudzenia.

12 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszedł! I w sam raz na moja dietke ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, doskonale się nadaje to dbania o linię. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pieknie wygląda! Śliczny chlebek, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspanialy przepis! :)

    musze go kiedys wyprobowac kochana Kamilko ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, koniecznie bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo lubię i często piekę chleb z dodatkiem płatków owsianych.
    Mam wrażenie, że zmieniają jego konsystencję. Na lepsze oczywiście.
    Nie sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, bardzo mi odpowiada dodatek płatków, chleb jest dzięki nim bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. z chęcią bym sobie teraz zjadła na kolację taki domowy chlebek - wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, chlebek na kolację doskonały, można pozbyć się też wyrzutów przy zjedzeniu o jednej kromki za dużo :)

      Usuń
  6. Bardzo się cieszę, że Ci smakował...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect