Cykoria ma lekko gorzkawy smak, ale jej gorycz nie jest wyczuwalna po ugotowaniu. Cykoria świetnie nadaje się na nadzienie do tarty, wzbogacone wędzonym boczkiem, żółtym serem i śmietaną. Tarta z cykorią, serem i boczkiem znakomicie smakuje na ciepło, ze świeżą sałatką. Może być również podawana na zimno w formie małych kawałków jako smaczna zakąska.
250 g ciasta francuskiego
250 g cykorii
2 łyżki masła
150 g boczku
3 jajka
1 cebula
100 g żółtego sera
200 ml śmietany
sól
250 g cykorii
2 łyżki masła
150 g boczku
3 jajka
1 cebula
100 g żółtego sera
200 ml śmietany
sól
pieprz
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 200° C i piec około 5 minut.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać posiekaną cebulę i
chwilę smażyć. Dodać pokrojoną cykorię i dusić wszystko przez chwilę,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Wymieszać razem jajka, śmietanę i połowę startego sera i zalać masę,
posypać pozostałym tartym serem. Piec przez około 20 minut.
Uwielbiam taka tartę! Ale mi smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńKonwalia, myślę, ze to dobrze :)
UsuńBardzo ladna i apetyczna tarta Kamilko!:)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo mi miło, pozdrawiam
Usuńpiękna tarta! wygląda naprawdę apetycznie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo dziękuję :)
UsuńZachęcająco wygląda ta tarta;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, miło mi. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńUwielbiam tarty! W takim zestawieniu musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńAngie, bardzo, bardzo pyszne zestawienie :)
UsuńWspaniała prosta potrawa. Z cykorią! Nie pomyślałabym:-)
OdpowiedzUsuńAniu, cykoria jest świetna w tej tarcie, polecam.
Usuńcykoria zawsze była dla mnie tajemnicza, nie bardzo wiedziałam gdzie jej użyć, by jakoś zamaskować jej goryczkę. pomysł z tarta jest bardzo ciekawy, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKocie smaki, karmelizowanie, podsmażanie skutecznie pozbawia cykorię jej posmaku. Polecam w takim razie :)
UsuńWyśmienite smaki !
OdpowiedzUsuńSamantha, bardzo dziękuję :)
Usuńwygląda znakomicie!!!
OdpowiedzUsuńKachna, bardzo mi miło :)
UsuńBardzo lubię szybkie tarty na cieście francuskim, szczególnie w tak ciekawej kombinacji smakowej :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, to fakt ciasto francuskie bardzo przyspiesza pieczenie :) Pozdrawiam
Usuńsmacznie wypasiona :)
OdpowiedzUsuńKaś, wypasiona, można tak to nazwać. Pozdrawiam
UsuńPyszne zestawienie składników.
OdpowiedzUsuńHaniu, dziękuje Ci bardzo :)
UsuńNiech mi ktoś zrobi taką na obiad... :)
OdpowiedzUsuńKuchareczko, zgłaszam się na ochotnika :)
Usuń