codzienność

wtorek, 28 lutego 2012

tarta z cykorią, serem i boczkiem


Cykoria ma lekko gorzkawy smak, ale jej gorycz  nie jest wyczuwalna po ugotowaniu. Cykoria świetnie nadaje się na nadzienie do tarty, wzbogacone wędzonym boczkiem, żółtym serem i śmietaną. Tarta z cykorią, serem i boczkiem znakomicie smakuje na ciepło, ze świeżą sałatką. Może być również podawana na zimno w formie małych kawałków jako smaczna zakąska.


250 g ciasta francuskiego
250 g cykorii
2 łyżki masła
150 g boczku
3 jajka
1 cebula
100 g żółtego sera
200 ml śmietany
sól 
pieprz 

Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 200° C i piec około 5 minut. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną cykorię i dusić wszystko przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wymieszać razem jajka, śmietanę i połowę startego sera i zalać masę, posypać pozostałym tartym serem. Piec przez około 20 minut. 

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam taka tartę! Ale mi smaku narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ladna i apetyczna tarta Kamilko!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna tarta! wygląda naprawdę apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcająco wygląda ta tarta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, miło mi. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Uwielbiam tarty! W takim zestawieniu musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, bardzo, bardzo pyszne zestawienie :)

      Usuń
  6. Wspaniała prosta potrawa. Z cykorią! Nie pomyślałabym:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cykoria jest świetna w tej tarcie, polecam.

      Usuń
  7. cykoria zawsze była dla mnie tajemnicza, nie bardzo wiedziałam gdzie jej użyć, by jakoś zamaskować jej goryczkę. pomysł z tarta jest bardzo ciekawy, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocie smaki, karmelizowanie, podsmażanie skutecznie pozbawia cykorię jej posmaku. Polecam w takim razie :)

      Usuń
  8. wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szybkie tarty na cieście francuskim, szczególnie w tak ciekawej kombinacji smakowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, to fakt ciasto francuskie bardzo przyspiesza pieczenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. smacznie wypasiona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, wypasiona, można tak to nazwać. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Pyszne zestawienie składników.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niech mi ktoś zrobi taką na obiad... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchareczko, zgłaszam się na ochotnika :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect