Ciasto cytrynowe z maślanką idealnie puszyste i smaczne. Ciasto ma dodatek skórki cytrynowej i nasączone jest po upieczeniu syropem ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dzięki temu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z pysznego bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
125 g miękkiego masła
200 g cukru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
125 ml maślanki
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
125 g miękkiego masła
200 g cukru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
125 ml maślanki
Mąkę wymieszać trzepaczką do piany z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat cytrynowy. Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dobrze miksując, żeby połączyły się z masą. Porcjami dosypywać na zmianę mąkę i wlewać maślankę. Wyłożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 60 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Zostawić ciasto do przestygnięcia w blaszce na 10 minut.
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki wody
Wymieszać ze sobą składniki syropu. Zrobić w powierzchni ciasta sporo dziurek wykałaczką i jeszcze ciepłe posmarować syropem za pomocą pędzla. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Jedno z ulubionych mojego synka! Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAngie, synek wie co dobre :) Pozdrawianie dla Was!
UsuńCudowne ciacho! Też mam na nie wielką chęć.
OdpowiedzUsuńMniaaam:)
Majana, to bardzo polecam :)
UsuńJuż tyle razy to mówiłam, ale... uwielbiam ciasta cytrynowe zimą! :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam!
Asia, takie letnie smaki :)
Usuńkiedy mowa o cytrynie od razu myslę o lemon curdzie, ale taką babką bym nie pogardziła!:)
OdpowiedzUsuńPees, lemon curd to doskonałość :)
Usuńbrzmi i wygląda super:)
OdpowiedzUsuńMiK, dziękuję i pozdrawiam!
Usuńuwielbiam takie cytrynowe babki:) a ta jest meeeega cytrynowa - przepysznie!:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo cytrynowe, ale właśnie dzięki temu babka nie jest sucha. Uściski!
UsuńBardzo lubię ucierane ciasta, Twoje wygląda przepysznie ..., pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJustynko, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuńwygląda obiecująco...chyba wykorzystam przepis w sobotę.
OdpowiedzUsuńLusiem, jestem ciekawa, czy i Tobie w takim razie przypadnie do gustu? Pozdrawiam
Usuńcudowne cytrynowe smaki:)
OdpowiedzUsuńAga, oj cytrynowo i to bardzo. Pozdrawiam
Usuń