czwartek, 9 lutego 2012

ciasto cytrynowe z maślanką


Ciasto cytrynowe z maślanką idealnie puszyste i smaczne. Ciasto ma dodatek skórki cytrynowej i nasączone jest po upieczeniu syropem ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dzięki temu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Przepis na to przepyszne ciasto pochodzi z pysznego bloga Kuchnia nad Atlantykiem.

225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
125 g miękkiego masła
200 g cukru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
125 ml maślanki
 

Mąkę wymieszać trzepaczką do piany z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat cytrynowy. Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dobrze miksując, żeby połączyły się z masą. Porcjami dosypywać na zmianę mąkę i wlewać maślankę. Wyłożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 60 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Zostawić ciasto do przestygnięcia w blaszce na 10 minut.

sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki wody 

Wymieszać ze sobą składniki syropu. Zrobić w powierzchni ciasta sporo dziurek wykałaczką i jeszcze ciepłe posmarować syropem za pomocą pędzla. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

20 komentarzy:

  1. Jedno z ulubionych mojego synka! Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, synek wie co dobre :) Pozdrawianie dla Was!

      Usuń
  2. Cudowne ciacho! Też mam na nie wielką chęć.
    Mniaaam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, to bardzo polecam :)

      Usuń
  3. Już tyle razy to mówiłam, ale... uwielbiam ciasta cytrynowe zimą! :)
    Mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, takie letnie smaki :)

      Usuń
  4. kiedy mowa o cytrynie od razu myslę o lemon curdzie, ale taką babką bym nie pogardziła!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, lemon curd to doskonałość :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. MiK, dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  6. uwielbiam takie cytrynowe babki:) a ta jest meeeega cytrynowa - przepysznie!:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bardzo cytrynowe, ale właśnie dzięki temu babka nie jest sucha. Uściski!

      Usuń
  7. Bardzo lubię ucierane ciasta, Twoje wygląda przepysznie ..., pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. wygląda obiecująco...chyba wykorzystam przepis w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiem, jestem ciekawa, czy i Tobie w takim razie przypadnie do gustu? Pozdrawiam

      Usuń
  9. cudowne cytrynowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, oj cytrynowo i to bardzo. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect