codzienność

poniedziałek, 20 lutego 2012

sos z suszonych grzybów


Sos z suszonych grzybów ma piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i smak. Idealnie smakuje podany do ziemniaków i gotowanej kiszonej kapusty.
 
200 g suszonych grzybów
150 g wędzonego boczku
1 cebula
śmietana
2 łyżki mąki
sól
pieprz
 
Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać posiekaną cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać posiekane grzyby i chwilę całość smażyć. Dolać wody do wysokość składników na patelni i całość gotować około 20 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozrobić z wodą i zaklepać powstały na patelni sos, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietany do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

20 komentarzy:

  1. Pucha!
    Zupa ,sos,dodatki z suszonymi grzybami baaaaardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, jeszcze lepiej smakują jak się je samemu zbierało. Ja zawsze pod opieką, bo mogłabym nie wrócić. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Sos grzybowy bardzo lobie, szczególnie gdy towarzyszy mu kasza gryczana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, o tak z kaszą wybornie smakuje. Pozdrawiam

      Usuń
  3. uwielbiam takie obiadki:) tak jak Amber uważam, że wszystko co z suszonymi grzybami jest pycha!:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Samantha2/20/2012

    Jak smakowicie wygląda, wspaniały sos grzybowy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantha, bardzo dziękuję, ten sos przypomina mi dzieciństwo :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny sosik. Idealny dodatek do tradycyjnego obiadu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, doskonale się sprawdzi podany do innych potraw :)

      Usuń
  6. ojj jak bym zjadła taki sos grzybowy!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, to może jakaś przesyłka? Pozdrawiam

      Usuń
  7. mój ulubiony sos do klusek na parze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, a wiesz, że dawno tak nie jadłam :)

      Usuń
  8. Och, świetny sos!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię taki sosiki do mięsa, czy kopytek. Nabrałam ochoty na grzybki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, do kopytek pycha, i nawet kapusta pasuje :)

      Usuń
  10. aromatyczny i taaaki pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, aromaty jesieni, to fakt. Czasem nawet znajdzie się jakaś leśna przyprawa :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect