codzienność

środa, 8 lutego 2012

makaron z karczochami


Domowy makaron dodany do najzwyklejszej potrawy podnosi jej walory smakowe. Makaron przygotowany z dodatkiem mąki krupczatki, która doskonale nadaje się do wyrobu makaronu, jest bardzo sprężysty i błyszczący. Do takiego domowego makaronu wystarczy kilka składników takich jak karczochy marynowane w oleju, szynka parmeńska, parmezan i bazylia, by wyczarować smaczny posiłek. Makaron z karczochami doskonale sprawdzi się jaki pyszny posiłek.

150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
1 jajko
1/4 szklanki wody
sól

Na stolnicę przesiać mąki, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dolewając wodę połączyć ze sobą składniki. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Ciasto podzielić na części, wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wałkować do otrzymania bardzo cienkiego arkusza. Można tę czynność wykonać za pomocą maszynki do makaronu. Cieniutko rozwałkowane ciasto pokroić ostrym nożem w pożądany kształt. Pokrojony makaron roztrząsnąć na stolnicy, podrzucając go do góry obiema rękoma. Zagotować wodę w garnku, mocno posolić, dodać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę kłaść partiami makaron i mieszać co jakiś czas. Ugotowany makaron, przecedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. 
 
200 g karczochów w oleju 
100 g szynko dojrzewającej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z karczochów 
pieprz 
parmezan
bazylia

Karczochy odcedzić z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną na paski szynkę i podsmażyć. Dodać karczochy i smażyć, aż karczochy zaczną się rumienić. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszać i przełożyć na talerz, posypać startym parmezanem i bazylią.

11 komentarzy:

  1. jadłam ostatnio makaron z karczochami w naszej kantynie pracowniczej:))) i bardzo mi to danie smakowało! chętnie powtórzę je w domu wg twojego przepisu:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to właśnie mieliśmy makaron z karczochami na obiad:) dzięki za inspirację! było pycha:)

      Usuń
    2. Gosiu, polecam się, miło mi, że Wam smakowało. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamila,wlasnie mi przypomnialas o karczochach - sezon na nie w pelni a ja na blogu ani jednego przepisu nie mam ;)))
    Sprobuj kiedys swiezych jak masz mozliwosc - jak dla mnie to iscie krolewskie warzywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, zazdroszczę tego dostępu do karczochów, u nas czasem jak już świeże się pokażą, to tak nieciekawie wyglądają, że serce pęka z żalu :) Czekam na Twoje propozycje. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Fajnie się zapowiada. Raz jadłam karczochy, właśnie takie z puszki,a chętnie bym spróbowała świeżych. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, świeże smakują cudownie, choć znam osoby, które za nimi nie przepadają, a szkoda. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dałabym się sprzedać za takie danie! Kocham karczochy, makaron i szynkę parmeńską....Jaka szkoda, że u nas tak ciężo kupić świeże karczochy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, też bardzo ubolewam z tego powodu, zadowalam się więc choć takimi :)

      Usuń
  5. Uwielbiam domowy makaron i karczochy też:)
    Boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect