Tarty na francuskim cieście z dodatkiem konfitury cebulowej, gotowanych ziemniaków pokrojonych na plasterki, szynki parmeńskiej, sera feta i ziół. Tarta z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą to przepis Donny Hay.
375 g ciasta francuskiego
2 ugotowane ziemniaki
100 g fety
4 plastry szynki parmeńskiej
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
sól
pieprz
Z ciasto wyciąć dwa prostokąty i przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować prostokąty ciasta konfiturą cebulową, na tym ułożyć plastry ziemniaków, pokruszoną fetę i szynkę, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż ciasto urośnie i będzie rumiane.
pyszności! ta karmelizowana cebula za mną chodzi od jakiegoś czasu:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, to może wychodzi, teraz dobra pora na nią :)
UsuńKamila,zapraszam się na Twoją tartę.
OdpowiedzUsuńWidzę,że karmelizowana cebula i Tobą zawładnęła.
Amber, oj zawładnęła, zawładnęła :)
Usuńjak zwykle kusisz swoimi pysznosciami :)cudna tarta!
OdpowiedzUsuńBuziaki Kamilko ;*
Sara, bardzo Ci dziękuję Kochana!
Usuńz miłą chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Maugustyna, warto :)
Usuńsuper tarta na takie zimowe wieczory!
OdpowiedzUsuńDorota, czysta przyjemność na zimowe wieczory :) Pozdrawiam
UsuńMniam, brzmi bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńMajana, i tak faktycznie jest :) Miłego wieczoru!
UsuńMm nie tylko brzmi pysznie ale i wspaniale wygląda! Jestem pewna na 100%, że by nam zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńRusskaya, jestem tego pewna :)
Usuń