codzienność

sobota, 11 lutego 2012

tarta z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą


Tarty na francuskim cieście z dodatkiem konfitury cebulowej, gotowanych ziemniaków pokrojonych na plasterki, szynki parmeńskiej, sera feta i ziół.  Tarta z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą to przepis Donny Hay.


375 g ciasta francuskiego
2 ugotowane ziemniaki
100 g fety
4 plastry szynki parmeńskiej
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
sól
pieprz 

Z ciasto wyciąć dwa prostokąty i przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować prostokąty ciasta konfiturą cebulową, na tym ułożyć plastry ziemniaków, pokruszoną fetę i szynkę, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż ciasto urośnie i będzie rumiane.

14 komentarzy:

  1. pyszności! ta karmelizowana cebula za mną chodzi od jakiegoś czasu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to może wychodzi, teraz dobra pora na nią :)

      Usuń
  2. Kamila,zapraszam się na Twoją tartę.
    Widzę,że karmelizowana cebula i Tobą zawładnęła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, oj zawładnęła, zawładnęła :)

      Usuń
  3. jak zwykle kusisz swoimi pysznosciami :)cudna tarta!

    Buziaki Kamilko ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/11/2012

    z miłą chęcią wypróbuję!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. super tarta na takie zimowe wieczory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, czysta przyjemność na zimowe wieczory :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Mniam, brzmi bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, i tak faktycznie jest :) Miłego wieczoru!

      Usuń
  7. Mm nie tylko brzmi pysznie ale i wspaniale wygląda! Jestem pewna na 100%, że by nam zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect