codzienność

piątek, 1 stycznia 2016

tort makowy z kremem kawowym i wiśniami


Niech Nowy 2016 rok pozbawiony będzie przykrości, 
a składa się jedynie z sukcesów i szczęśliwych chwil!

Najlepszego w Nowym Roku

życzy

Kamila


Tort makowy z kremem kawowym i wiśniami jest przepyszny i umili pierwszy dzień Nowego Roku.

270 g maku 
9 jajek 
9 łyżek cukru 
3 łyżki mielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli

Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie w dwóch partiach dodać do masy zmielony mak, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę i delikatnie wmieszać do masy. Masę podzielić na trzy części i wyłożyć do przygotowanych tortownic i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blaty ostudzić.


400 g masła 
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki mielonej kawy 
40 ml wrzątku
2 łyżki rumu

Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem z fusami oraz rum cały czas miksując.

2 łyżki spirytusu
1/2 szklanki soku wiśniowego
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

W garnku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. W szklance wymieszać spirytus i sok. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 kremu kawowego i połowę wiśni, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostały krem i wiśnie. Położyć ostatni blat, skropić go, na nim rozsmarować czekoladę i udekorować wiśniami. Tort schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Wspaniałego Nowego Roku Kamilko
    Taki tort pasuje na Nowy Rok , piękny , wspaniały skład i prezencja
    Mak , kawa i wiśnie to klasyka , ale taka z najwyższej półeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie :-)
    Szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny:-) Kamilko, spełnienia planów i wszelkiej pomyślności, mnóstwa inspiracji w tym Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszego, wiary w siebie i sukcesów!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny tort! Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.