Pyszna zupa
krem przygotowana z dojrzewających w słońcu pysznych pomidorów z dodatkiem czerwonej papryki, marchewki, selera naciowego, czosnku i czerwonej cebuli z niewielką ilością bulionu. Zupa krem z pomidorów jest doskonała i bardzo pożywna, pysznie smakuje podana z kleksem śmietany i podpieczoną bagietką.
5 pomidorów
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
śmietana
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
śmietana
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone w kostkę łodygi selera oraz marchew, chwilę wszystko smażyć i zalać gorącym bulionem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną paprykę i doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 30 minut. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podawać ze śmietaną.
wspaniała konsystencja :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam w tym roku, a bardzo lubię.:)
OdpowiedzUsuńPycha!
Fajny przepis, na pewno taka zupa zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)) Uwielbiam takie kremy pomidorowe :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda z tą śmietaną :D
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie zrobię taką zupkę na imprezę urodzinową mojego dziecka:-)
OdpowiedzUsuń