Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym słodko - kwaśnym porzeczkowym nadzieniem o wspaniałym kolorze. Biszkoptowa rolada z kremem porzeczkowym jest smaczna od razu po przygotowaniu, ale w smaku zyskuje zdecydowanie na drugi dzień.
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i dalej ubijać, następnie kolejno dodawać żółtka, cały czas ubijając. Następnie do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C i piec przez około 13 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.
1 1/2 szklanki kremu z czarnej porzeczki
cukier puder
Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć krem, zwinąć roladę, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Mmm, jaka ładna roladka! Ten krem porzeczkowy musi smakować doskonale. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńI jakaś mała łapka chce zabrać kawałek roladki ;)
Pozdrowionka!
Zawsze myślałam, że do rolady pakuje się maślany krem...guupia jakaś;-) Takie miałam wspomnienia i jakoś tak widziałam... A ten Twój krem bosko w roladzie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńIdealnie zwinięta :) Pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńten kolor! bardzo efektowna
OdpowiedzUsuń