Fantastyczne w smaku lody z karmelizowanych w cukrze truskawek z dodatkiem mascarpone i jogurtu naturalnego, aromatyzowanych domowym syropem z kwiatów czarnego bzu. Lody truskawkowe z czarnym bzem są pyszne i idealnie chłodzą.
300 g truskawek
250 g mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
60 g cukru
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
250 g mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
60 g cukru
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać cukier, w chwili gdy zacznie się powoli rozpuszczać dodać truskawki i całość smażyć kilka chwil, aż sok z truskawek zgęstnieje. Całość ostudzić. Po tym czasie ubić mascarpone i jogurt z syropem z czarnego bzu, dodać karmelizowane truskawki z syropem i całość ubić. Masę przelać do maszynki do lodów i postępować dalej według wskazówek producenta.
Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńO rany, wyobrażam sobie ten smak:)
OdpowiedzUsuńBiorę tę miseczkę i jeszcze cztery dokładki!:)
OdpowiedzUsuńPyszne lody :)
OdpowiedzUsuńpodeślesz porcję tych lodów? :):)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką lodów owocowych, ale skład jest imponujący:-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie prezentują się te lody. Chętnie bym skosztowała !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda