codzienność

poniedziałek, 6 lipca 2015

lody truskawkowe z czarnym bzem


Fantastyczne w smaku lody z karmelizowanych w cukrze truskawek z dodatkiem mascarpone i jogurtu naturalnego, aromatyzowanych domowym syropem z kwiatów czarnego bzu. Lody truskawkowe z czarnym bzem są pyszne i idealnie chłodzą.


300 g truskawek
250 g mascarpone
250 g jogurtu naturalnego
60 g cukru
60 ml syropu z kwiatów czarnego bzu


Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać cukier, w chwili gdy zacznie się powoli rozpuszczać dodać truskawki i całość smażyć kilka chwil, aż sok z truskawek zgęstnieje. Całość ostudzić. Po tym czasie ubić mascarpone i jogurt z syropem z czarnego bzu, dodać karmelizowane truskawki z syropem i całość ubić. Masę przelać do maszynki do lodów i postępować dalej według wskazówek producenta.

7 komentarzy:

  1. O rany, wyobrażam sobie ten smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę tę miseczkę i jeszcze cztery dokładki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podeślesz porcję tych lodów? :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką lodów owocowych, ale skład jest imponujący:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie prezentują się te lody. Chętnie bym skosztowała !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.