Lipcowa, pełna słońca piekarnia Amber zaprasza na pyszne bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem. Te bułki zaproponowała Renata, a pochodzą z bloga Marcina, który inspirował się przepisem na chlebem na zakwasie z pieczonym czosnkiem według Jeffrey Hamelmana. Moje bułki piekłam bez słodu pszenicznego, a z odrobinę miodu, zwiększyłam też ilość mąki. Bułki upiekły się wspaniale, mają cienką, delikatną skórkę oraz delikatnie czosnkowy smak i aromat.
1 główka czosnku
1 łyżka oliwy
Z główki czosnku odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku, nasmarować oliwą i piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 30 minut, aż będzie miękki. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin.
20 g zakwasu
90 g mąki pszennej
55 g wody
Do zakwasu dodać wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Zaczyn odstawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21° C.
cały zaczynu
350 g mąki pszennej
45 g mąki pszennej razowej
240 g wody
25 g oliwy
8 g drożdży
10 g soli
1 łyżeczka miodu
20 g pieczonego czosnku
W połowie letniej wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuść drożdże.
Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać je, aż się dokładnie połączą. Następnie wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i włożyć ja do miski. Miskę przykryć i odstawić do przefermentowania na 120 minut w temperaturze około 25° C. Po godzinie wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć je i złożyć, a następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać. Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką, podzielić je na 9 równych części i dać ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie, z każdej części uformować okrągłą bułkę, którą umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując stosowne odstępy między bułkami. Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temperaturze około 25° C na około 60 minut, aż podwoją swoją objętości. Nagrzać piekarnik do 250° C, przed włączeniem piekarnika wstawić do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjąć pojemnik z wodą, zmniejszyć temperaturę do 235° C i wstawić blachę z bułkami. Bułki piec w tej temperaturze około 18 minut. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem na blogach:
Bajkorada
Polska Zupa
Kuchennymi drzwiami
Nieład mAlutki
Stare gary
Co mi w duszy gra
W poszukiwaniu SlowLife
Kuchnia Gucia
Nasze życie od kuchni
Nie tylko na słodko
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Grahamka, weka i kajzerka
Zacisze kuchenne
Codziennik kuchenny
Smakowity chleb
Teraz to żałuję, że nie dodałam czosnku;-) Piękne Kamilka:-)
OdpowiedzUsuńO jakie piękne!
OdpowiedzUsuńI w pięknych letnich klimatach.
Dziękuję Kamila.
Bialutkie i puszyste, śliczne!
OdpowiedzUsuńMoje są zupełnym przeciwieństwem Twoich.;)
I pomyśleć, że korzystałyśmy z tego samego przepisu.:)
Dzięki Kamila za kolejny raz!
Idealnie Ci się upiekły :))
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki i przepiękne zdjęcia:). Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWitam Kamilko. Widać , że bułeczki się pięknie udały. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bułeczki idealne: kształt i miękisz są mistrzowskie. Dziękuję za wspólny czas do do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba wersja na miodzie, są takie pięknie jaśniutkie :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pieczywo u pani urodziwe , a bułki na zakwasie to wiadomo niebo w gębie
OdpowiedzUsuńJakiej urody bułki upiekły Ci sie :) A takie zdjęcia plenerowe z trawką w tle to też niedługo bedę robił :)
OdpowiedzUsuńDzieki za lipcowe wsolne pieczenie
Pozdrwiam
M.
Widzę, że dokonałyśmy podobnych zmian. Bułki piękne. Dzięuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWidzę, że dokonałyśmy podobnych zmian. Bułki piękne. Dzięuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne buły! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i skusiłaś mnie. Moje co prawda bez czosnku ale na zakwasie:) Pachną nie ziemsko!
OdpowiedzUsuńMonika, super bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
Usuń