codzienność

poniedziałek, 13 lipca 2015

tiramisu z truskawkami i bazylią


Tiramisu z truskawkami, to deser w którym słodycz serka mascarpone została przełamana truskawkowym puree z dodatkiem tajskiej bazylii o anyżowym zapachu i lukrecjowo - miętowym aromacie. Deser jest lżejszy i bezpieczniejszy od klasycznej wersji, gdyż białka zostały ubite na bazie bezy włoskiej, a żółtka z syropem cukrowym. Tiramisu z truskawkami i bazylią przygotowane na podstawie tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem, na dzień przed podaniem, by smaki się przegryzą, a biszkopty wchłonęły puree truskawkowe.


350 g truskawek
20 g cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny
2 gałązki tajskiej bazylii 
16 biszkoptów

W naczyniu zmiksować na gładkie puree truskawki, cukier puder, sok z cytryny oraz listki bazylii. Biszkopty podzielić na cztery części, maczać w puree i ułożyć na dnie naczynek. Pozostałe puree podzielić na części i wlać do naczynek. Odstawić do schłodzenia. 


250 g mascarpone
2 jaja
80 g cukru pudru 

2 łyżki wody

Połowę ilości cukru umieścić na garnku z jedną łyżką wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, aż utworzy się syrop z dużymi bąbelkami. W naczyniu ubić białka na sztywną masę, powoli dolewać syrop, cały czas ubijając masę, aż stanie się błyszcząca. Ubite białka odstawić. Pozostały cukier umieścić na garnku z jedną łyżką wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, aż utworzy się syrop z dużymi bąbelkami. Na syrop delikatnie wlewać roztrzepane żółtka, cały czas ubijając masę, do momentu, aż stanie się puszysta. Masę ostudzić. W naczyniu ubić mascarpone, dodać ubite żółtka, aż krem stanie się jednolity. Następnie do masy delikatnie wmieszać ubite białka. Krem nałożyć do pucharków. Całość schłodzić przed podaniem.

9 komentarzy:

  1. Owocowa wersja tiramisu jak najbardziej do mnie przemawia ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, nie jestem pewna czy nie ma jakiegoś błędu w tekście. Po lekturze wg mnie wychodzi na to, że zarówno białka jak i żółtka zrobione są na bazie syropu cukrowego.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, zgadza się :) Białka robione jak beza włoska, a żółtka ucierane na bazie syropu cukrowego :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pychota!
    Wodzisz mnie na pokuszenie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem, całkiem z tą bazylią:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię owocowe wariacje na temat tiramisu, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. deser wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tiramisu w wersji z truskawkami znam i bardzo mi smakuje. Taki typowy letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne tiramisu :) Fajny sposób na inną wersję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect