Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty i kremowego serka z jogurtem naturalnym o waniliowym aromacie na spodzie wykonanym z chrupiących, migdałowych włoskich ciasteczek Amaretti i herbatników jest wyborny. Sernik z ricotty z owocami lata przygotowany na podstawie tego przepisu jest idealny, a owoce dodają mu wspaniałego smaku i uroku.
100 g ciasteczek Amaretti
100 g herbatników
65 g masła
65 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie i bokach kwadratowej formy i schłodzić w lodówce.
300 g ricotty
130 g kremowego serka
90 g cukru
50 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 żółto
1 łyżka ekstraktu waniliowego
130 g kremowego serka
90 g cukru
50 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 żółto
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodać ser, jogurt i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 140° C na 40 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce.
Sernik udekorować owocami.
A nie szkoda było jeść, tak pięknie udekorowany. Ja bym tylko patrzyła... i patrzyła... :)
OdpowiedzUsuńEmma, ale ta rozkosz smaku :) a popatrzeć to na zdjęciach :) Pozdrawiam
UsuńA czyja to łąpka sięga po owoce?;-) Pyszny. Podziwiam Twoje serniki z ricotty:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ta łapka to mojej Bratanicy :) Pozdrawiam
UsuńTen sernik to istna wizytówka lata! Piękny:)
OdpowiedzUsuńA ten serek kremowy, to na przykład jaki?;)
Magda, ten kremowy serek to może być Turka, Philadelphia lub President, który wolisz :)
UsuńBuźka!
Doskonała pochwała lata!
OdpowiedzUsuńCiasteczka amaretti to mój ulubiony spód do ciast.
Ale piękna letnia martwa natura wyszła :)
OdpowiedzUsuńAle piękna letnia martwa natura wyszła :)
OdpowiedzUsuńPięknie, zaraz poliżę ekran !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wspaniały, cudownie letni serniczek :)
OdpowiedzUsuń