Przepis na krajankę z czarną porzeczką pochodzi z książki Matta Lewis i Renato Poliafito "Baked. New Frontiers in Baking", to pyszne połączenie chrupkiego owsianego spodu z kwaśnym owocem porzeczki i kruszonką o aromacie cynamonu i cytryny. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem.
190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
165 g brązowego cukru
160 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon. Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175º C. Odłożyć szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
500 g czarnych porzeczek
40 g brązowego cukru
1 łyżka skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
40 g brązowego cukru
1 łyżka skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Zmiksować cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i stopione masło, na końcu, nie miksując, połączyć z oczyszczonymi owocami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.
lubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.Uwielbiam takie ciasta. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Chętnie skosztuję. Na takim owsianym spodzie musi smakować wybornie:-)
OdpowiedzUsuńOglądając zdjęcia i czytając przepis zaczęłam się ślinić;p Ciasto wygląda cudownie, może znajdę jeszcze trochę porzeczek na ogródku;)
OdpowiedzUsuńJa bym się nawet nie próbowała powstrzymywać :)
OdpowiedzUsuńmoja ukochana , ja mam przepis od Liski
OdpowiedzUsuń