codzienność

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

dżem truskawkowo - agrestowy


Dżem truskawkowo - agrestowy, to ciekawy mariaż słodkiej truskawki z kwaśnym agrestem, który zawiera dużo pektyny i bardzo łatwo zrobić z niego domową dżemoladę. Dżem w którym kawałki truskawek zatopione są w agrestowym puree jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty


1000 g truskawek
1000 g agrestu
500 g cukru
125 ml wody

Oczyszczony agrest wsypać do garnka, wlać wodę i całość zagotować. Gotować, aż agrest się rozpadnie, po tym czasie całość przetrzeć przez gęste sito. Puree agrestowe wlać do garnka, dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki truskawki, cukier i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

3 komentarze:

  1. Fajne słówko "dżemolada" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, to takie moje na określenie wszelakiej maści słodkich produktów słoiczkowych :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajny:-) Przydałby się taki słoiczek:-) Dla mnie najlepszy jest truskawkowo-poziomkowy, ale Twojego nie jadłam;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect