Dżem truskawkowo - agrestowy, to ciekawy mariaż słodkiej truskawki z kwaśnym agrestem, który zawiera dużo pektyny i bardzo łatwo zrobić z niego domową dżemoladę. Dżem w którym kawałki truskawek zatopione są w agrestowym puree jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty
1000 g truskawek
1000 g agrestu
500 g cukru
125 ml wody
Oczyszczony agrest wsypać do garnka, wlać wodę i całość zagotować. Gotować, aż agrest się rozpadnie, po tym czasie całość przetrzeć przez gęste sito. Puree agrestowe wlać do garnka, dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki truskawki, cukier i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Fajne słówko "dżemolada" :-)
OdpowiedzUsuńBee, to takie moje na określenie wszelakiej maści słodkich produktów słoiczkowych :) Pozdrawiam
UsuńFajny:-) Przydałby się taki słoiczek:-) Dla mnie najlepszy jest truskawkowo-poziomkowy, ale Twojego nie jadłam;-)
OdpowiedzUsuń