Krążki jabłeczne
Najlepsze jabłka na konfiturę są tak zwane papierówki, niezbyt dojrzałe, lecz można użyć na konfiturę i małych jesiennych jabłek. Pokrajać jabłka w talarki i to w ten sposób, żeby talarki były całkowite, wydrążyć w środku pestki wraz z łuską i natrzeć jabłka po obu stronach cytryną przekrajaną na pół. Zagotować lekkiego syropu z kilo cukru na 1/2 kilo jabłek, wrzucić do wrzącego tyle krążków, ile ich w rondelku pomieścić się może, ułożywszy jeden obok drugiego i smażyć na mocnym ogniu do przezroczystości. Gotowe krążki wyjąć ostrożnie na talerz, wrzucić surowe do rondla. Za każdym wrzuceniem świeżych jabłek można dodać cokolwiek poprzednio zostawionego świeżego syropu i 2 łyżki wody, żeby syrop nie zmieniał koloru przez długie smażenie. Po usmażeniu jabłek poukładać je ostrożnie w słoik i zalać syropem. Gdyby jabłka nie były pokryte syropem, trzeba dorobić świeżego; układając jabłka w słoik, można je przesypać cienko krajaną skórką cytrynową.
Marja Śleżańska
Kucharz polski
Najlepsze jabłka na konfiturę są tak zwane papierówki, niezbyt dojrzałe, lecz można użyć na konfiturę i małych jesiennych jabłek. Pokrajać jabłka w talarki i to w ten sposób, żeby talarki były całkowite, wydrążyć w środku pestki wraz z łuską i natrzeć jabłka po obu stronach cytryną przekrajaną na pół. Zagotować lekkiego syropu z kilo cukru na 1/2 kilo jabłek, wrzucić do wrzącego tyle krążków, ile ich w rondelku pomieścić się może, ułożywszy jeden obok drugiego i smażyć na mocnym ogniu do przezroczystości. Gotowe krążki wyjąć ostrożnie na talerz, wrzucić surowe do rondla. Za każdym wrzuceniem świeżych jabłek można dodać cokolwiek poprzednio zostawionego świeżego syropu i 2 łyżki wody, żeby syrop nie zmieniał koloru przez długie smażenie. Po usmażeniu jabłek poukładać je ostrożnie w słoik i zalać syropem. Gdyby jabłka nie były pokryte syropem, trzeba dorobić świeżego; układając jabłka w słoik, można je przesypać cienko krajaną skórką cytrynową.
Marja Śleżańska
Kucharz polski
Kulki jabłeczne w złocistym syropie inspirowane przepisem z "Kucharza polskiego" na krążki jabłeczne są fantastyczne. Te małe papierówkowe kuleczki można doprawić do smaku cynamonem, goździkami i anyżem. Pomysł na kulki z papierówek podpatrzyłam u Komarki.
1500 g papierówek
1000 g cukru
500 ml wody
2 cytryny
goździki
kora cynamonowa
anyż
1000 g cukru
500 ml wody
2 cytryny
goździki
kora cynamonowa
anyż
Papierówki obrać i kulkownicą do owoców wydrążać z jabłek kulki. Papierówkowe kulki umieszczać w misce z zimną wodą z dodatkiem soku z jednej cytryny. Z wody i cukru przygotować syrop, dodać sok z pozostałej cytryny. Do gotującego się na wolnym ogniu syropu wkładać partiami odsączone z wody kulki i gotować do chwili, aż zaczną robić się przezroczyste, uważając przy tym by się nie rozgotowały. Kulki wyjmować z syropu łyżką cedzakową i układać w słoikach. Do każdego słoika dodać kilka goździków, kawałek kory cynamonowej oraz anyż i zalać syropem. Ostudzone słoiki pasteryzować około 5 minut.
Ale urocze! :D
OdpowiedzUsuńFajne są! :)
OdpowiedzUsuńPrzetwór który prezentuje się ślicznie , taki wręcz prezentowy , cudo
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł, muszę go koniecznie podkraść :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń