codzienność

niedziela, 2 sierpnia 2015

krajanka z czarną porzeczką


Przepis na krajankę z czarną porzeczką pochodzi z książki Matta Lewis i Renato Poliafito "Baked. New Frontiers in Baking", to pyszne połączenie chrupkiego owsianego spodu z kwaśnym owocem porzeczki i kruszonką o aromacie cynamonu i cytryny. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem.


190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła


W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon. Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175º C. Odłożyć szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.


500 g czarnych porzeczek
40 g brązowego cukru
1 łyżka skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła


Zmiksować cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i stopione masło, na końcu, nie miksując, połączyć z oczyszczonymi owocami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie.Uwielbiam takie ciasta. :)
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skosztuję. Na takim owsianym spodzie musi smakować wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oglądając zdjęcia i czytając przepis zaczęłam się ślinić;p Ciasto wygląda cudownie, może znajdę jeszcze trochę porzeczek na ogródku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym się nawet nie próbowała powstrzymywać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ukochana , ja mam przepis od Liski

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.