codzienność

piątek, 31 lipca 2015

zupa krem z pomidorów


Pyszna zupa krem przygotowana z dojrzewających w słońcu pysznych pomidorów z dodatkiem czerwonej papryki, marchewki, selera naciowego, czosnku i czerwonej cebuli z niewielką ilością bulionu. Zupa krem z pomidorów jest doskonała i bardzo pożywna, pysznie smakuje podana z kleksem śmietany i podpieczoną bagietką.


5 pomidorów
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego

1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
śmietana 

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone w kostkę łodygi selera oraz marchew, chwilę wszystko smażyć i zalać gorącym bulionem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną paprykę i doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 30 minut. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podawać ze śmietaną. 

6 komentarzy:

  1. wspaniała konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam w tym roku, a bardzo lubię.:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, na pewno taka zupa zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! :)) Uwielbiam takie kremy pomidorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda z tą śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdopodobnie zrobię taką zupkę na imprezę urodzinową mojego dziecka:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.