codzienność

czwartek, 30 lipca 2015

dżem jagodowy



Dżem jagodowy jest pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, ma niewiele składników, dzięki temu ma intensywnie jagodowy smak. 

1000 g jagód
300 g cukru
20 g pektyn

Jagody oczyścić, opłukać, zasypać cukrem i odstawić, kiedy puszczą sok zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie dodać pektyny, dobrze wymieszać, doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


5 komentarzy:

  1. Dostałam od znajomej dwa słoiczki z jagodami. Jak relikwie stoją w spiżarce. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam i ja:-) Mama mi zrobiła:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mam bo jagody drogie i mało i jak kupię to idą na jagodzianki lub pierogi , a lubię i dżem

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy dalo by rade ominac to studzenie dzemu i dodawanie potem pektyny - dalo by rade dodac or razu do goracego dzemu pektyme pogotowac i przelozyc do sliczkow ??? jaki to ma wplyw ze sie wystudzi i potem doda???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, przez noc jagody odparują i wtedy pektyny dodaje się mniej, ale można zrobić to od razu, ale należy dodać większą ilość pektyn :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.