Dżem jagodowy jest pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu, ma niewiele składników, dzięki temu ma intensywnie jagodowy smak.
Jagody oczyścić, opłukać, zasypać cukrem i odstawić, kiedy puszczą sok zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie dodać pektyny, dobrze wymieszać, doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
1000 g jagód
300 g cukru
20 g pektyn
300 g cukru
20 g pektyn
Jagody oczyścić, opłukać, zasypać cukrem i odstawić, kiedy puszczą sok zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie dodać pektyny, dobrze wymieszać, doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dostałam od znajomej dwa słoiczki z jagodami. Jak relikwie stoją w spiżarce. Pycha!
OdpowiedzUsuńMam i ja:-) Mama mi zrobiła:-)
OdpowiedzUsuńJa nie mam bo jagody drogie i mało i jak kupię to idą na jagodzianki lub pierogi , a lubię i dżem
OdpowiedzUsuńWitam, czy dalo by rade ominac to studzenie dzemu i dodawanie potem pektyny - dalo by rade dodac or razu do goracego dzemu pektyme pogotowac i przelozyc do sliczkow ??? jaki to ma wplyw ze sie wystudzi i potem doda???
OdpowiedzUsuńAnna, przez noc jagody odparują i wtedy pektyny dodaje się mniej, ale można zrobić to od razu, ale należy dodać większą ilość pektyn :) Pozdrawiam
Usuń