Doskonała letnia sałatka z truskawkami i mozzarellą podana na mieszance sałat, doprawiona listkami tajskiej bazylii o anyżowym zapachu i lukrecjowo - miętowym aromacie oraz solą morską, fleur de sel. Letnia caprese z truskawkami jest wyśmienita, to idealny lekki posiłek w ciągu dnia.
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
kwiat soli morskiej
pieprz
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
kwiat soli morskiej
pieprz
Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
200 g mozzarelli
200 g truskawek
70 g mieszanki sałat
2 gałązki bazylii
Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej ułożyć pokrojoną na plasterki mozzarellę, pokrojone truskawki oraz listki bazylii. Całość skropić winegretem.
Pełnia lata:)
OdpowiedzUsuńO tak, pyszna jest:-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! Ja uwielbiam też truskawki z bryndzą, z mozzarellą sałatka jest delikatniejsza i bardziej uniwersalna, można też jej więcej zjeść :) Takie jedzenie latem to jest to!
OdpowiedzUsuńświetna sałatka Kamilko ! Truskawki super się tu komponują. Jadłam podobną:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.