codzienność

wtorek, 26 lutego 2013

pasztet wieprzowy z indykiem


Nic nie zastąpi smaku i zapachu domowego pasztetu. Wystarczy udusić kawałek piersi indyka, łopatki wieprzowej, boczku i wątróbki z warzywami, potem zmielić, doprawić i upiec domowy pasztet. Dobrze dobrane składniki, połączane w pysznym domowym pasztecie wieprzowym z indykiem, przygotowanym zgodnie z rodzinną recepturą. 


400 g piersi z indyka
400 g wątróbki drobiowej
400 g łopatki wieprzowej
400 g surowego boczku
1 marchew
1 cebula
1/2 korzenia selera
4 kulki ziele angielskie
1 liść laurowy
2 chrupiące kajzerki
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 

Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Indyka, łopatkę, boczek i warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i ugotować z łyżką soli. Pod koniec gotowania dodać obraną wątróbkę i ją zaparzyć. Mięso z rosołem zestawić z ognia, dodać bułki i zostawić w zimnym miejscu na całą noc. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułki bez odciskania, wyciągnąć z rosołu i wszystko razem dwa razy zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych i piec około 90 minut w temperaturze 180° C, sprawdzić patyczkiem. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem. 



18 komentarzy:

  1. Pasztet domowy! :D W domu robimy chyba dokładnie tak samo - ważne jest dwukrotne mielenie.
    A co to za piękny rudy cudak? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Paszczecik pierwsza klasa! :) piękne zdjęcia!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow,ale pychota! Taki domowy pasztet to coś wspaniałego!:)
    Piękny piesek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba podobnie jak ja lubisz pasztety.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. zgadza się:) nie ma to jak pyszny domowy pasztecik mmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Na Święta chyba się skusze...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcie jasno wskazuje na to, że psiak nie został poczęstowany;)
    Też bym się obraziła!
    Domowy pasztet zawsze najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, niema takiej opcji, poczęstować trzeba.
      A psia mina to z tych, znowu się wytarzałem, tyle, że tym razem zostanę czysty :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Teraz wszystko jasne!
      Już planowałam, żeby szybko upiec i podesłać kawałek na pocieszenie;)

      Usuń
  8. uwielbiam domowe pasztety ! Twój przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. te cudne psie oczka aż proszą - daj kawałeczek tego pysznego pasztetu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. smakowity kąsek dla takiego mięsożercy jak ja:) a psiaczek wygląda na smutnego - jakby nie dostał kawałka na spróbowanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam pasztetu ( Mama mnie swoim ratuje ). Dziś będę robić pasztet resztkowy - czyli z resztek z rosołu. Trzymaj za mnie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie szukałam przepisów na pasztet. Święta się zbliżają to i rodzinkę trzeba czymś nowym zaskoczyć ;) Twój przepis już dodany do zakładek... niedługo próba generalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny pasztet i z pewnością pyszny,kupiłam łopatkę w Lidlu i zamierzam zrobić pieczeń ale taki pasztet bardzo więc chętnie go przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Można zblendowac całość po tym jak postoi noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknown, myślę że smakowi pasztetu to nie zaszkodzi :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. Świetny przepis a pasztet wyśmienity polecam przepis ✌👌

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect