Serduszka z dżemem truskawkowym, czekoladą i migdałami dobrze smakują i ucieszą każdego. Ciasto drożdżowe dobrze się formuje, a dzięki dodatkowi serka naturalnego długo zachowuje świeżość. Drożdżówki w kształcie serca, nadziane pysznym dżemem truskawkowy, białą czekoladą oraz płatkami migdałowymi doskonale wpasują się w klimat Święta Zakochanych
520 g mąki pszennej
70 g masła
180 ml mleka
9 g suchych drożdży
75 g cukru
1 jajko
80 g serka naturalnego
sól
200 g dżemu truskawkowego
100 g białej czekolady
50 g płatków migdałowych
Drożdże
rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na około 10
minut. Do przesianej maki dodać roztrzepane jajko, serek naturalny, rozpuszczone i ostudzone masło, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na około godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto
odgazować uderzając w nie dłonią, wyrobić przez chwilę, po czym
rozwałkować na oprószonym mąką blacie na kwadrat, podzielić go na dwie równe części i na każdej rozsmarować dżem, posypać posiekaną czekoladą oraz płatkami migdałowymi. Aby uzyskać kształt serca, rolować każdy z prostokątów, równo z przeciwległych końców w kierunku środka. Rolady pokroić na czterocentymetrowe kawałki i uformować serce. Serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut. Serduszka studzić na kratce.
No śliczne Kamilko!
OdpowiedzUsuńChwytam jednego i uciekam do pracy :)
Bardzo kuszące:-)
OdpowiedzUsuńale piękne! :) takie wypasione te serduszka ;)
OdpowiedzUsuńidealne na dzisiejszy dzień :-)
OdpowiedzUsuńale śliczności!
OdpowiedzUsuńJakie piękne!! Ja chcę! Teraz, buuuu
OdpowiedzUsuńTylko żeby coś dla mnie zostało !!!
OdpowiedzUsuńNarobiłas mi apetytu tymi zdjęciami :-)
OdpowiedzUsuńTe serduszka są niebiańskie!
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek.
takie serduszka to ja rozumiem :) świetna propozycja
OdpowiedzUsuńzbliżenia tych serduszek są wręcz pornograficzne! protestuję:P wyglądają zbyt obłędnie i kusząco!:)
OdpowiedzUsuńśliczne! i jak bogato nadziane
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda!!! mniam:)
OdpowiedzUsuń