codzienność

środa, 20 lutego 2013

bakłażanowy krem z fetą


Pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem oliwy, sera fety, prażonych orzechów włoskich o aromacie czosnku. Pasta świetnie smakuje podawana na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą. Bakłażanowy krem z fetą z przepisu Agnieszki Kręglickiej.  

1 bakłażan
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki orzechów włoskich
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz 


Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem, ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180° C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry, przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny, stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

16 komentarzy:

  1. Właściwie to wszystkie składniki mam.
    Mogę się jutro zabierać do roboty !


    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Uwielbiam takie kremy :) muszę zrobić!

    Miłego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi byc pyszne :)
    Fajne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu bajka i to moja bajka:-)
    Już zaplanowałam, że zrobię - postanowione:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, no.. ciekawe.
    ale też inspirujące i powodujące, że mam ochotę tego skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  6. I kolejne smarowidło do kolekcji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kapitalne smarowidełko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba, wrzucam do ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna. Tylko robić!

    OdpowiedzUsuń
  10. nie pomyślałabym o orzechach. podoba mi się :) pozdrawiam! piękna prezentacja...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham bakłażana, a takiej pasty nigdy nie jadłam. Wspaniale wygląda i musi obłędnie smakować...

    OdpowiedzUsuń
  12. Musze zrobic te paste. Wyglada strasznie apetycznie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. bakłażana pod postacią pasty bardzo polubiłam, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bakłażany lubię, fetę wręcz uwielbiam - krem z pewnością by mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię wszystkie pasty, bakłażana też, coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect