Pyszny i szybki do przygotowania drożdżowy chleb o aromacie czosnku i rozmarynu. Kromka tego chleba smakuje idealnie z masłem czy serem, doskonale sprawdza się też podana do zupy. Chleb z czosnkiem i rozmarynem to moją propozycją do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
350 g mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka drożdży instant
35 ml oleju kujawskiego z czosnkiem
1 łyżeczka soli
gałązka rozmarynu
1 łyżeczka drożdży instant
35 ml oleju kujawskiego z czosnkiem
1 łyżeczka soli
gałązka rozmarynu
Do naczynia wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać mąkę do miski, dodać posiekany rozmaryn, sól i wymieszać. Dodać wodę z drożdżami oraz olej kujawski z czosnkiem i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, z ciasta uformować prostokąt, a następnie zwinąć w rulon. Tak uformowany bochenek osypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220° C, wstawić chleb i od razu zmniejszyć temperaturę do 200° C, piec chleb 20 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec jeszcze 20 minut, aż się ładnie zezłoci.
Wczoraj u Magdy przeczytałam o ciabacie, teraz u Ciebie ten chlebek. Co najpierw mam zrobić, hę? :P
OdpowiedzUsuńpoproszę taką kromeczkę:) chlebek idealny!
OdpowiedzUsuńWow! Ale wspaniały Kamilko :) piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek Kamilo:)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie piekłam chleba w domu, czas nadrobić, a ten przepis jest w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny chlebek Kamilko! Śliczny i pachnący.
OdpowiedzUsuńKoniecznie przyślij potem link na mój email . Pozdrawiam cieplutko :)
Pysznie sie prezentuje ten Twoj chlebus;)
OdpowiedzUsuńZ maslem lub serem mowisz...hmmm...a moze by tak i to i to? I kubas goracej herbatki z cytrynka! Moje smaki!:)
Pozdrowionka!:*
Zachwycający!
OdpowiedzUsuńI tak mi tu pachnie ziołami...
Chleb wygląda przepysznie! Dodatek aromatyzowanego oleju musi idealnie pasować! Chętnie sama taki upiekę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChleb domowej roboty to najlepsze co może być ! Niestety jego wadą jest to, że bardzo szybko znika ; )
OdpowiedzUsuńwspaniały bochenek! nic więcej prócz masła do niego nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńach tak się rozochociłam na pieczenie własnych kanapek, że nikt ,mnie nie powstrzyma, aby spróbować tego cuda !!!!!!!!- niedziela !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Już sobie wyobrażam, jak cudownie musiało pachnieć z piekarnika...
OdpowiedzUsuń