Kostka malinowo - różana, to idealne ciasto na każdą okazję. Wilgotne kakaowe ciasto, przełożone dżemem malinowym i kremem na bazie mascarpone o różanym aromacie, ozdobione płatkami róż i liofilizowanymi malinami smakuje wybornie.
250 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
130 ml oleju
140 ml mleka
60 ml kawy
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce zmiksować jajka z cukrem, olejem, mlekiem oraz kawą. Do składników dodać wszystkie sypkie składniki i zmiksować. Masę wyłożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć wzdłuż na dwie części.
250 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania
W misce zmiksować składniki, aż powstanie krem.
150 g dżemu malinowego
płatki róż
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat. Na blacie równomiernie rozprowadzić dżem malinowy, następnie wyłożyć 2/3 ilości kremu. Na krem położyć drugi blat. Górę udekorować pozostałym kremem, posypać płatkami róż. Ciasto schłodzić w lodówce.
Rozkoszna kostka!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nie jeden kawałek...
Wersja rozpustna, bo maliny i róże to dla mnie ambrozja:)
OdpowiedzUsuń