codzienność

środa, 20 marca 2019

kostka malinowo - różana


Kostka malinowo - różana, to idealne ciasto na każdą okazję. Wilgotne kakaowe ciasto, przełożone dżemem malinowym i kremem na bazie mascarpone o różanym aromacie, ozdobione płatkami róż i liofilizowanymi malinami smakuje wybornie. 

250 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
130 ml oleju
140 ml mleka
60 ml kawy
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce zmiksować jajka z cukrem, olejem, mlekiem oraz kawą. Do składników dodać wszystkie sypkie składniki i zmiksować. Masę wyłożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć wzdłuż na dwie części.


250 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania

W misce zmiksować składniki, aż powstanie krem.

płatki róż

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat. Na blacie równomiernie rozprowadzić dżem malinowy, następnie wyłożyć 2/3 ilości kremu. Na krem położyć drugi blat. Górę udekorować pozostałym kremem, posypać płatkami róż. Ciasto schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. Rozkoszna kostka!
    Zjadłabym nie jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja rozpustna, bo maliny i róże to dla mnie ambrozja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.