codzienność

niedziela, 17 marca 2019

rolada bezowa z żurawinami


Połączenie bezy, kwaśnej śmietany i żurawin wypada pysznie. Rolada bezowa jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, kwaśna śmietana równoważy smak a żurawiny pasują do tego duetu. Rolada bezowa z żurawinami, to doskonały deser na każdą okazję.

4 białka
230 g cukru
1 łyżeczka octu
20 g mąki ziemniaczanej
200 g kwaśnej śmietany
cukier puder

W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i dalej ubijać, na końcu dodać ocet oraz mąkę i wymieszać. Bezę wyłożyć równomiernie na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150° C i piec przez 20 minut. Po tym czasie bezę wyjąć z piekarnika, następnie wyłożyć odwracając ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zdjąć delikatnie papier, bezę ostudzić. Bezę delikatnie posmarować śmietaną, a następnie konfiturą, zwinąć roladę zaczynając od krótszego boku, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Z żurawiną? Skąd ją masz o tej porze? boska!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, mamci ogrodowa bardzo ładnie się przechowała :) Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.