Ciasto pomarańczowe jest bardzo wilgotne i wspaniale pachnie. Ciasto jest bardzo aromatyczne i długo utrzymuje świeżość a składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, a po upieczeniu nasączyć aromatycznym pomarańczowym syropem.
190 g mąki pszennej
180 g cukru pudru
3 jajka
90 g śmietany
80 g oleju
1 łyżeczka sody
1 pomarańcza
30 ml likieru pomarańczowego
W misce wymieszać jajka z cukrem, sokiem z pomarańczy oraz skórką, likierem, olejem oraz śmietaną. Do masy wmieszać przesianą mąkę z sodą do uzyskania gładkiego ciasta. Masę przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto lekko ostudzić a następnie patyczkiem ponakłuwać w kilku miejscach.
100 ml wody
80 g cukru
sok z 1 pomarańczy
W garnuszku zagotować wodę z cukrem, następnie wyłączyć gaz i dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Syrop lekko ostudzić. Syropem równomiernie nasączyć ciasto, a następnie dobrze ostudzić.
Musi być pyszne i bardzo aromatyczne!
OdpowiedzUsuńJakie fajne :) i smakowite , te aromaty i jeszcze na dokładkę wilgotne :)
OdpowiedzUsuń