Delikatne i mięciutkie oponki na bazie ricotty, oblane lukrem stanowią idealną karnawałową słodycz. Oponki z ricottą, to szybkie karnawałowe przekąski, które powstają z prostego ciasta, gdzie środkiem spulchniającym jest soda. Ciasta nie trzeba więc długo wyrabiać, wystarczy dokładnie połączyć składniki, wykroić oponki i smażyć w rozgrzanym tłuszczu. 
250 g ricotty 
300 g mąki krupczatki
100 g cukru 
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
szczypta soli
olej do smażenia
W misce z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie na posypaną mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka, a kieliszkiem środki. Oponki i kulki smażyć w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. 
210 g cukru pudru
125 ml wody 
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie oponki i kulki maczać w lukrze.


Proste, a z szykiem pyszne krążki
OdpowiedzUsuńOponki są bardzo popularne, a ja ich nie smażę...Do nadrobienia!
OdpowiedzUsuń