codzienność

wtorek, 16 października 2018

chleb dyniowy na zakwasie


16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Jesienny chleb, który zawiera w sobie puree z dyni oraz jej pestki idealnie nadaje się na świętowanie. Chleb dyniowy na zakwasie, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.

50 g wody
50 g mąki żytniej
50 g zakwasu żytniego


W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.


cały zaczyn
160 g puree z dyni
300 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
130 g wody
5 g suchych drożdży
50 g pestek dyni
9 g soli

 
Zaczyn wymieszać z wodą oraz drożdżami, dodać puree dyniowe oraz mąki, sól i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Następnie dodać pestki dyni i wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka przełożyć do niego wyrośnięty bochenek, naciąć i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200º C i piec chleb przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka i studzić na metalowej kratce.



World Bread Day, October 16, 2018

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie i jaki kolor... ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak , tak wygląda obłędnie :) I kolor i miąższ z najwyższej półki

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, jesienny kolor. Na dodatek wymarzony kształt. Uwielbiam takie bochenki. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu PIĘKNY :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś takiego! Dyniowe puree to cudny wynalazek. I świat od razu słonecznieje ☀️

    OdpowiedzUsuń
  6. Love the color! A autumnal treat! Thank you for your participation in WBD.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect