Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt, przełożony dżemem z dzikiej róży i jeżyn oraz z kremem na bazie śmietany i kremowego serka, jest przepyszny i szybko znika. Torcik jeżynowo - różany, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na jesienne popołudnia przy kawie.
5 jajek
150 g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić na dwie części.
500 ml śmietany do ubijania
270 g kremowego serka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z serkiem oraz cukrem, do kremu dodać żelatynę i ubić.
160 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny
W szklance wymieszać wodę, alkohol oraz sok z cytryny. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/2 ilości nasączenia, na nim rozsmarować dżem, na nim połowę ilości kremu śmietanowego, położyć drugą część biszkoptu, skropić pozostałym nasączenia, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru. Torcik schłodzić przed podaniem.
Jaki piękny , owoce róży dają mu magiczny wygląd , a tej konfitury w środku to zazdroszczę
OdpowiedzUsuńJejku! Jesteś mistrzynią spektakularnych wypieków!
OdpowiedzUsuńChcę spróbować....