Rogaliki przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy", podobno są dobre tylko w dniu, w którym zostały upieczone. Ale tylko podobno, bo zniknęły w ekspresowym tempie i trudno to stwierdzić. Z ciastem, które składa się tylko z trzech składników, bardzo dobrze się pracuje, można przygotować z niego pyszne rogaliki lub fikuśne ciasteczka z ulubioną dżemoladą, bo dobrze trzymają kształt podczas pieczenia. Rogaliki z sera nadziane marmoladą z owoców dzikiej róży wspaniale wpisują się w nastrój jesiennych podwieczorków
250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g twarogu
cukier puder
Z mąki, sera oraz masła wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowywać partiami na posypanym mąką blacie, kroić trójkąty, na które nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minuty, aż się zrumienią. Podawać posypane cukrem pudrem.
Urocze i pyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz do kawy,,,chyba wszystkie...
Amber, o z nim trudno skończyć na jednym :)
UsuńNooooooooooooooooooooo nie , \znowu takie pychotki rogaliki i to czym nadziane?Różą,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa plis jednego
OdpowiedzUsuńAluś, najprostsze z możliwych, ale rzeczywiście znakomite :)
UsuńDziękuję :)