Z ciasta francuskiego można przyrządzić mnóstwo fantazyjnych smakołyków na słodko lub ostro. Paczuszki z ciasta francuskiego, nadziewane kozim serem z dodatkiem czosnku i ziół, na pewno spodobają się i zasmakują każdemu. Paczuszki z ciasta francuskiego z kozim serem wspaniale smakują podane na rukoli z miodowym winegretem oraz w towarzystwie fig, malin i brzoskwiń.
275 g ciasta francuskiego
250 g kremowego koziego sera
1 gałązka bazylii
1 gałązka oregano
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
125 g rukoli
125 g malin
4 brzoskwinie
6 fig
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
W mice wymieszać serek z drobno posiekanym czosnkiem oraz posiekanym oregano i bazylią, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na sześć kwadratów, na środku każdego rozłożyć nadzienie, końce ciasta zebrać do góry, by utworzyć paczuszkę, związać szczypiorkiem. Paczuszki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210º C i piec paczuszki przez około 15 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Do miseczki wlać ocet, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać, dolać pozostałą oliwę, mieszać aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na talerzach rozłożyć rukolę, pokrojone figi oraz brzoskwinie i maliny, całość skropić winegretem. Na rukoli ułożyć paczuszki z kozim serem.
ale bogaty i zaskakujący ten farsz :)
OdpowiedzUsuńAluś, ciasto francuskie i kozi ser to bardzo dobre połączenie :)
UsuńHmm, już to lubię :D
OdpowiedzUsuńSosna, o tak :)
UsuńPyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńMożna zarezerwować...?
Amber, no pewnie, że można. Zapraszam :)
UsuńSmakowite pakieciki:-)
OdpowiedzUsuń