Soczyste jabłka nadziane orzechami zapieczone w biszkoptowym cieście to wspaniałe ciasto. Te pyszne jabłka zapieczone w biszkopcie, inspirowane tym przepisem, doskonale smakują podane do kawy podczas jesiennego podwieczorku.
7 jabłek
30 g orzechów włoskich
10 g cukru z wanilią
sok z 1/2 cytryny
Orzechy posiekać drobno i wymieszać z cukrem. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny. Po osuszeniu ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechami wypełnić środek w jabłkach.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
cukier puder
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić i podawać posypany cukrem pudrem.
Zachwycające, ale wynalazłaś perełkę Kamilka
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takie ciasto z jabłkami...Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale. Zapewne tak też smakują :) Moja mama robi podobne ciasto, ale bez orzechów. Twoja kombinacja Kamilo bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy w życiu upiekłam biszkopt, z Twojego przepisu. Wyszedł przepyszny, jabłka i orzechy pasowały idealnie do ciasta. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAnita, super bardzo mnie to cieszy. Przepis na biszkopt jest w moje rodzinie od zawsze i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł :) Pozdrawiam
Usuń