codzienność

poniedziałek, 28 stycznia 2019

pieczone marchewki z cytrusami i rozmarynem


Pieczone marchewki z cytrusami i rozmarynem, to wspaniały dodatek do obiadu. Marchewki w trakcie pieczenia pysznie się karmelizują, stają się słodkie, cytrusy i rozmaryn nadają im wspaniałego aromatu, sól cytrusowa sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej eteryczna. Sól cytrusowa, świetnie komponuje się z daniami drobiowymi, pasuje do ryb i pieczonych warzyw.

500 g marchewek  
2 łyżki oliwy 
1 pomarańcza
1/2 cytryny
3 gałązki rozmarynu
sól cytrusowa
pieprz

Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą oraz sokiem z pomarańczy, obłożyć kawałkami cytryny, doprawić solą i pieprzem, na wierzchu rozłożyć rozmaryn. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 40 minut, aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect