codzienność

sobota, 26 stycznia 2019

kostka kokosowa


Kruche ciasta, powidła, kremem budyniowo - kokosowym i beza kokosowa składają się na wspaniałe ciasto. Kostka kokosowa, to proste w przygotowaniu ciasto, które zdecydowanie zyskuje w smaku z każdym dniem, idealne na przyjęcia rodzinne i okolicznościowe. 

4 białka
150 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Dodać mąkę oraz wiórki kokosowe i wymieszać.  

500 g mąki pszennej
300 g masła
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Z mąki, masła, cukrów, żółtek, proszku do pieczenia i soli zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut. Ciasto ostudzić. Drugą część ciasta wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 10 minut. Blaszkę wyciągnąć z piekarnika i na spodzie równomiernie rozsmarować powidła. Na powidłach równomiernie rozłożyć bezę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100° C i dopiekać ciasto jeszcze 20 minut. Ciasto ostudzić.

2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
200 g cukierków kokosowych
250 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszone cukierki i zmiksować do połączenia się składników. 

cukier puder

Kruchy spód ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować powidła, następnie krem kokosowy, całość przykryć kruchym ciastem z bezą. Ciasto schłodzić przed podaniem. Podawać posypane cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne , takie ciasto na imprezy jak marzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ciasto król stołu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda :)

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zjedzenia natychmiast!
    I na pewno nic już nie zostało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, rozeszło się w oka mgnieniu :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect