codzienność

środa, 16 stycznia 2019

algierskie griwech


Algierski griwech, to pyszne orientalne ciastka pokryte słodkim syropem i obsypane sezamem. Te ciastka przygotowuje się na algierskie religijne uroczystości, wesela, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane są w towarzystwie miętowej herbaty. Ciasteczka smażone w wymyślnych kształtach na podstawie przepisu z Cuisine a 4 main, są idealne na karnawał.
 
125 g cukru
125 g wody
2 pomarańcze

W garnuszku wymieszać cukier i wodę, całość doprowadzić do wrzenia. Do syropu dodać sok z pomarańczy i całość gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż syrop zgęstnieje.


500 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
125 ml wody
5 g cukru
1 jajko
5 g suchych drożdży
1 łyżka białego octu balsamicznego
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać. Do składników dodać roztopione masło i zagniatać ciasto dokładnie. Następnie dodać ocet, skórkę startą z pomarańczy, jajko i znowu zagnieść. Następnie dodać wodę i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta, które łatwo rozpłaszczyć za pomocą wałka. Ciasto odstawić zawinięte w ściereczkę na 30 minut.

1 białko
olej do smażenia
5 łyżek sezamu

Po tym czasie ciasto podzielić na części i każdą z nich na blacie posypanym mąką wałkować na cienki prostokąt. Wykrawaczem wyciskanym w kształcie kwiatka wyciskać ciastka w trzech wielkościach. Na spodzie umieścić największy kwiat, posmarować roztrzepanym białkiem, dołożyć średni, posmarować białkiem i na samym końcu umieścić najmniejszy i przycisnąć składając ciastka razem. Tak ukształtowane ciastka odkładać na tacę posypaną mąką. W garnku na rozgrzanym oleju smażyć ciastka z obu stron na złoty kolor. Następnie wyciągnąć z tłuszczu i osuszyć na papierowym ręczniku. Ciastka maczać w syropie i posypywać ziarnami sezamu.

9 komentarzy:

  1. Aaaaaaaaaaaaaaaaa Kamila, ale ciasteczka, aaaaaaaaaaaaaaa, ale cudne, a jakie misterne, jakie hipnotyzujące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jeszcze zajrzałam pod podany i link i się zakochałam w tych ciasteczkach(takie egzotyczne faworki co?)

      Usuń
    2. Aluś, miło, że Ci się podobają, do algierskiego ideału to im jeszcze daleko, ale pyszne są :)
      Z tej strony to mam ochotę usmażyć każdy kształt :)
      Buziaki!

      Usuń
  2. Ale jaki mają kształt!?! Rewelacja 🙃

    OdpowiedzUsuń
  3. Bonsoir Kamila !
    Tes griwechs sont superbes! je suis ravie que ça vous ait plu ! Merci pour le retour et très bonne dégustation!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne!
    Griwech mogą mieć różne kształty. Jadłam te zaplatane w kształcie warkocza - kłosa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o tak ich kształty zachwycają :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect