potęgi miłości, siły młodości,
samych spokojnych, pogodnych dni
i mnóstwa cudownych i wzniosłych chwil.
Szczęśliwego Nowego Roku!
życzy
Kamila
Makowe blaty, nasączone rumem, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i białej czekolady, z warstwą żurawiny, składają się wspaniały tort. Piegus w białym kremie, inspirowany przepisem Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", ze świątecznym przybraniem, jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się świętowanie pierwszego dnia Nowego Roku. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły.
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
150 g cukru pudru
5 jajek
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g mielonych orzechów
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
150 g cukru pudru
5 jajek
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g mielonych orzechów
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać do masy mąki, mak, mielone orzechy, proszek do pieczenia, skórkę kandyzowaną i delikatnie wmieszać do masy. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.
200 g białej czekolady
250 ml śmietany do ubijania
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Całość wystudzić, odstawić na noc do lodówki. W misce ubić masę czekoladową, do otrzymania gęstego kremu.
60 ml rumu
100 ml wody
200 g żurawin na specjalne okazje
60 g białej czekolady
W szklance wymieszać rum z przegotowaną wodą. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości żurawin oraz wyłożyć 1/3 ilości kremu, przykryć drugim blatem, skropić 1/3 ilości nasączenia, wyłożyć pozostałe żurawiny oraz rozsmarować 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat makowy, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, całość posypać wiórkami czekolady. Tort schłodzić przed podaniem.
Najlepszego dla Cibie Kamilko na cały rok 2019. Cudny i smakowity ten tort makowy z białą czekoladą.
OdpowiedzUsuńp.s Kamilka te gwiazdki sama zrobiłaś? Jakaś nowa foremka?
Aluś, wspaniałego Nowego Roku!
UsuńTak to moje nowe czekoladki, będą niedługo na blogu :)
aaaaaaaaaaaaaa, coś tak czułam :D
UsuńTo rozpusta prawdziwa moja Kamilo!
OdpowiedzUsuńRozkoszny tort.
Amber, dziękuje :)
Usuń