Krucha i delikatna pierś kaczki podana z karmelizowanymi buraczkami w miodzie, doprawionymi rozmarynem, doskonale smakuje podana z kaszą lub ziemniaczanym puree. Kacze piersi z karmelizowanymi buraczkami, to bardzo proste, pyszne i eleganckie danie, nie tylko na świąteczny stół.
500 g ugotowanych buraków
30 ml oleju
50 g miodu
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać miód, buraki i całość chwilę karmelizować, dodać posiekany rozmaryn. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
2 piersi kaczki
sól
pieprz
Piersi kaczki osuszyć, skórkę ponacinać w kratkę, bardzo ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Piersi obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kładąc skórą do dołu, tak by jak najmocniej wytopić tłuszcz ze skóry. Od strony mięsa obsmażać do zrumienienia. Obsmażone piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 12 minut. Pierś kaczki podawać z karmelizowanymi buraczkami.
Kaczka i karmelizowane buraczki... Poezja!
OdpowiedzUsuńOczywiście jadłabym z puree. Mam do niego słabość...
Akurat mam buraczki z barszczyku. Już wiem co jutro będzie na obiad:-)
OdpowiedzUsuń