Pieczone marchewki z cytrusami i rozmarynem, to wspaniały dodatek do obiadu. Marchewki w trakcie pieczenia pysznie się karmelizują, stają się słodkie, cytrusy i rozmaryn nadają im wspaniałego aromatu, sól cytrusowa sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej eteryczna. Sól cytrusowa, świetnie komponuje się z daniami drobiowymi, pasuje do ryb i pieczonych warzyw.
500 g marchewek
2 łyżki oliwy
1 pomarańcza
1/2 cytryny
3 gałązki rozmarynu
sól cytrusowa
pieprz
Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą oraz sokiem z pomarańczy, obłożyć kawałkami cytryny, doprawić solą i pieprzem, na wierzchu rozłożyć rozmaryn. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 40 minut, aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.
Jak pięknie jak kolorowo
OdpowiedzUsuńAluś, kolorowe zdrowie :)
UsuńZjadłabym same nie czekając na obiad!
OdpowiedzUsuńMniammmm....
Amber, tak prawie było :)
Usuń