Keks, to pyszne świąteczne ciasto napakowane bardzo dużą ilością mieszanych suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusowych, migdałów lub orzechów. Keks pomarańczowy upieczony na podstawie przepisu z paryskiej cukierni Laduree zyskuje w smaku z każdym dniem, najlepiej upiec je kilka dni przed podaniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
150 g masła
120 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
150 g cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy
Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Francis elegancja, Kamila takie keks to już sam zapach to co najmniej 300% świąteczny smak. A tu jeszcze jaki wygląd , Wow, cudo
OdpowiedzUsuńAluś, keks obowiązkowy na świątecznym stole, zaraz po pierniku :)
UsuńMniam mniam smacznych Świąt 😚
OdpowiedzUsuńMonika, dziękuję i wzajemnie! Spokojnych!
UsuńUwielbiam ten keks!
OdpowiedzUsuńZresztą uwielbiam Laduree...
Wspaniałych świąt!
Amber, królewskie wypieki mają.
UsuńDla Ciebie również Kochana najlepsze życzenia! Spokoju!