Domowe czekoladowe pralinki, wypełnione pysznymi promilkami, to coś wspaniałego. Domowa produkcja czekoladek jest czasochłonna, ale dająca mnóstwo radości. Czekoladki z ajerkoniakiem sprawdzą się, jako małe co nieco do kawy, jak i słodki podarunek.
200 g czekolady
1/3 szklanki ajerkoniaku
1/3 szklanki ajerkoniaku
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić ajerkoniakiem do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Czekoladki domowe to jest coś , jeszcze tak nadziana
OdpowiedzUsuńPiękne masz foremki do czekoladek Kamilko
Aluś, można się uzależnić od domowych czekoladek.
UsuńForemki to moja słabość :)
Co za bajeczne czekoladki!
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Sięgam...
Amber, częstuj się proszę, będzie mi miło :)
Usuń